Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht
Wie zijn wij
Welkom in Gezinshuis Karakter.
Wij zijn Karl en Lies.
Wij hebben het gezinshuis gestart op 01 januari 2024.
Wij hebben 5 biologische kinderen en wonen op een boerderij in Zeeland, ljzendijke. Dat is West-Zeeuws-Vlaanderen tussen Breskens en Terneuzen.
Met plaatsen voor 4 gezinshuiskinderen hebben wij een groot gecombineerd gezin.
Ons gezinshuis heet Karakter. Wij houden van karakter, in al haar mogelijke facetten.
Visie
Wij hechten aan waarden en normen en groeien. Respect voor mens en dier. Dat typeert onze levensstijl en visie.
De natuur, de schoonheid, de rust, de vrijheid en de veiligheid van de polder spoort aan om gezonder en bewuster te gaan leven. Onze dieren helpen daarbij. Zo heeft de boerderij paarden, varkens, kippen, konijnen, honden en katten en tevens alle bij de polder en het natuurgebied horende hazen, fazanten, hertjes, roofvogels en zo meer.
Met onze paarden kan gereden worden en ook therapeutisch bewijzen zij dienst.
Wij trachten de jongeren mee te nemen in deze visie. Met behoud en respect van en voor het eigen netwerk. Ons gezinshuis richt zich op jongvolwassenen die zich klaar maken voor de grote stap naar zelfstandigheid. Jongeren kunnen hier kiezen om aan te haken aan de bestaande structuur, of hebben de mogelijkheid om hun eigen structuur te ontwikkelen met de inzet en hulp van de gezinshuisouders.
Wij bieden jongeren vanaf de leeftijd van 14 jaar een eigen kamer waarbij ze beschikking hebben over eigen sanitair. Daardoor kunnen zij leren om begeleid zelfstandig te wonen en door de sterke verbinding met het kerngezin tegelijk te genieten van de gezinsstructuur.
Met een grote gemeenschappelijke keuken wordt het mogelijk om als dat gewenst is zelf een potje te koken, maar zeker ook om aan de grote gemeenschappelijke tafel aan te schuiven bij de andere leden van het gezin.
Ondertussen werken we samen om gestelde doelen te verwezenlijken (school tot een goed eind brengen, een vakantiejob beoefenen,…) en hameren we hard op de nood aan respect voor elkaar en voor de natuur. Wij leven bewust ecologisch, op vele vlakken en trachten dit mee te geven aan de jeugdigen.
Tegelijk begeleiden we elke jongvolwassene individueel om zelfstandig de juiste beslissingen te nemen en de eigen kracht te vinden. We tonen hoe er met geld kan worden omgegaan en helpen bij studie- of werkkeuzes. En dit vanuit de eigen talenten. De kracht van een gezinshuis is dat je individueel kan worden opgevolgd en dat er geen wissels zijn in begeleidend zorgkader.
We streven ernaar om elke jongere in de weekenden en de vakanties in het eigen netwerk te laten terugkeren, of toch op geregelde basis.
We geloven erin dat het goed contact behouden met de biologische ouders en het eigen netwerk van cruciaal belang is.
Dat zorgt voor een gezonde afwisseling die eventuele druk steeds weer verlicht, zowel voor de jongere als de gezinshuisouders en kerngezin.
Het uiteindelijk doel na elke plaatsing is contactherstel en de mogelijkheid om opnieuw thuis te wonen. Ook in dat opzicht is onderhoud en opbouwen van gezonde contacten met biologisch netwerk aan te raden en toe te juichen.
Ons gezinshuis biedt de mogelijkheid om fouten te maken en op elk (on)gewenst moment in een vangnet terecht te komen.
Onze jongeren worden aangespoord zich geen kind van pleegzorg te voelen. We zijn van mening dat het los kunnen koppelen van het stempel pleegkind, op deze leeftijd belangrijk kan zijn voor de eigenwaarde.
Kortom:
Ontwikkelen van KARAKTER.
Wie kan bij ons terecht
Elke jongere vanaf 14 jaar die echt de kans wil grijpen om aan zelfstandigheid te werken, is bij ons aan het juiste adres. Onze structuur en de kamers zijn daarop voorzien. Als een jongere de wil betoont en het nodige respect heeft voor mens, dier en omgeving, dan kan ons gezinshuis de juiste plek zijn.
De jongere moet dus de wil hebben om daarin te groeien.
De voordelen en sterkte van gezinshuis Karakter zijn de mogelijkheid om te verbinden met de gezinsstructuur maar langs de andere kant ook te kiezen voor een meer onafhankelijke opstelling tussen de jongeren onderling. Een concreet voorbeeld hiervan is het aansluiten aan tafel en met het kerngezin eten of zelf een potje koken en dit op een desgewenst ander moment nuttigen.
Het concept ‘gezinshuis’ is in die mate anders wanneer je met jongvolwassenen werkt dan wanneer je jongere kinderen verwelkomt. Er zijn tal van gewoontes, gebruiken, … eigen gemaakt die niet altijd zomaar te doorbreken zijn, en waar de vraag kan worden gesteld of dit ook wel noodzakelijk is. Tenslotte zal een jongere die 18 jaar wordt en beslist na uitstroom op eigen benen te staan dit ook daadwerkelijk zelfstandig en op eigen manier moeten doen.
Gezinshuis karakter is als het ware een springplank. De jeugdigen beslissen stilaan zelf wanneer ze de grote sprong wagen, of ze nog een poosje aanhaken.
Jongeren die problemen hebben rondom alcohol- of drugsverslaving kunnen niet bij ons terecht, mede omdat wij in huis geen alcohol- en drugsgebruik tolereren onder de wettelijk toegestane leeftijd. Bovendien kunnen jongeren die daar mee worstelen kunnen bij ons niet de nodige zorg ontvangen.
Jongeren met een zware (fysische) beperking kunnen tevens niet de nodige zorgen ontvangen en onze infrastructuur is er niet op voorzien.
Bent u geïnteresseerd in Karakter en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar karakter@zorgmuiters.nl of te bellen naar +32 486211896.