Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht
Wie zijn wij
Wij zijn Hans en Marieke, 38 en 35 jaar en wonen in een kleine, landelijk gelegen dorpskern. Het dorpje is klein maar heeft ons wel veel te bieden. Er is nabij ons huis een bos, speeltuin, een christelijke basisschool en ook zijn er diverse verenigingen actief. Ook al is het dorp klein; de mensen zijn verbonden aan elkaar en vormen met elkaar een veilige woonomgeving. Wat in ons gezin voorop staat is verbinding! Een term die wij ook verbinden aan onze christelijke levensvisie en die wij uitleven door bijv. dagelijks te bidden, bijbellezen en het bezoeken van onze plaatselijke kerk. Voor ons is verbinden de sleutel tot ontwikkeling.
In 2009 hadden wij het verlangen om ouders te ontlasten met kinderen vanuit het autistisch spectrum. Om ons te bekwamen volgden wij de gespecialiseerde pleegzorgcursus via SGJ (nu StichtingTimon). In 2010 zijn wij fulltime behandelgezin geworden i.c.m. weekendopvang en tot op heden mogen wij nog steeds kinderen helpen in de groei naar hun ‘authentieke ik’. We genieten ervan om een schakel te zijn in een team van hulpverlening rondom ons gezin, daar waar mogelijk in verbinding met de biologische ouders. Dit is ook de reden waarom wij als gezinshuis aangesloten zijn bij ‘de Zorgmuiters’: zorg die klopt in het hoofd en in het hart.
Visie
We noemden het al eerder; verbinding is echt onze kern. Wij realiseren ons dat door welke omstandigheden ook, verbinding niet voor ieder kind vanzelfsprekend is. Daarom willen wij, gesteund door ‘de Zorgmuiters’ de kinderen bij de hand nemen om te leren kijken naar hun gevoelens en handelen. Door te analyseren waar bepaald gedrag vandaan komt, daar begrip en erkenning aan te geven, leren we de kinderen hun zwakheden of beschadigingen, vrij van oordeel, om te zetten in kracht en hoop voor de toekomst.
Ook in de ontmoeting met de biologische ouders leven wij dit uit. Het is onze visie dat, wanneer leed en verleden, zelfs over de generaties heen, een plek mag krijgen in het leven, dat zorgt voor groei. De bijbehorende groeipijn is evengoed kostbaar en helend. Ofwel, een innerlijke vrede en rust, resulteert in een gedragsverandering. Innerlijke rust en vrede, als in de baarmoeder, dat is ons streven. Rèchèm is daarom onze naam! Rèchèm betekend vertaald uit het Hebreeuws; Baarmoeder. Wij willen de kinderen een basis meegeven van verbinding, warmte, groei, ontdekking en veiligheid.
De groei bij de kinderen, en daarbij zeker bij onszelf, is iets wat wij als positief ervaren. Wij richten ons niet op resultaat, maar juist op het proces.
Wie kan bij ons terecht
In de overweging voor een bijplaatsing bekijken we de huidige gezinssituatie en veiligheidsrisico’s in samenspraak met de Zorgmuiters. Dat doen we niet alleen in het geval van een aanvraag, maar proberen daar voortdurend een visie over te vormen, zodat we de vraag ook rationeel kunnen benaderen.Op dit moment concluderen we dat een eventuele bijplaatsing niet van toepassing is.
Mochten wij hier weer voor open staan dan vinden wij het belangrijk dat er respect is voor het geloof. Gezien de huidige gezinsomstandigheden is een kindje onder de 10 jaar welkom. Er zijn een aantal redenen waarom kinderen niet bij ons kunnen wonen. Wij hebben niet de capaciteiten om kinderen met drugs -of drankproblemen te kunnen bieden wat ze nodig hebben. Daarnaast is ons huis op dit moment niet geschikt voor rolstoelgebruik.
Bent u geïnteresseerd in Rechem en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar rechem@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 21 90 31 45.