Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht?
Wie zijn wij
Wij zijn Jan (1979) en Erica (1984), wij zijn in 2006 getrouwd. Wij hebben een zoon (2007) en een dochter (2009) Daarnaast wonen er in ons gezin nog 3 kinderen. 1 jongen en 2 meisjes (2012/2015) We hebben 2 konijnen (Lilly en Benjamin) en 2 poezen( Scoopy en Semmie) als huisdieren.
Wij hebben gekozen voor de naam: Gezinshuis de Klompjes, omdat bij ons aan de gevel van ons huis klompjes hangen met onze namen. (i.p.v. een naambordje). Momenteel hangen er 6, wij hopen dat er in de toekomst nog een aantal klompjes bij mogen komen, en dat we deze kinderen kunnen begeleiden op hun pad naar volwassenheid.
We zijn ons erg bewust van het feit dat we het enorm getroffen hebben, samen en als gezin. Vanuit de gedachte dat niet ieder kind het zo getroffen heeft en niet ieder kind een warme, veilige omgeving heeft om op te groeien zijn wij 6 jaar geleden begonnen aan pleegzorg. Wij zijn als gezin samen sterk en stabiel en zijn er van overtuigd dat een kind baat heeft bij een stabiele omgeving (in ons geval met 2 ouders), waar ze veilig op kunnen groeien.
Visie
Gelijkheid, respect, eerlijkheid, persoonlijke aandacht, de 3 R-en(rust, reinheid en regelmaat) .
Dat zijn waarden die wij enorm belangrijk vinden. Om deze voor te leven en mee te geven aan onze kinderen. Ieder kind mag er zijn in zijn eigen unieke manier, allemaal gelijk aan elkaar. Onze “eigen kinderen” maar ook onze pleeg/gezinshuis kinderen, maar toch zo verschillend van elkaar omdat ze allemaal een ander individu zijn met een eigen achtergrond en verhaal. Je leeft voor hoe wij het belangrijk vinden, je praat over dingen en legt het uit, maar je hebt ook respect voor de eigen normen en waarden die zij vanuit huis hebben meegekregen. Deze kan en mag je niet wegpoetsen. (respect ervoor hebben)
Persoonlijke aandacht is ook iets wat wij hoog in waarde schatten. Het is voor ieder mens (kind) belangrijk om gezien en gehoord te worden. Soms kan een kind in een druk gezin wat ondergesneeuwd raken door de drukte of door de soms wat overheersende problematiek van een ander kind. Wij vinden het heel belangrijk om daar oog voor te hebben. Elk kind elke dag een momentje te geven van echte aandacht. Even dat momentje voor het slapen gaan, samen de dag door nemen of een verhaaltje lezen, of even aan de keukentafel 1 op 1 helpen met een huiswerkopdracht of even een klein gesprekje midden op de dag. Even die onverdeelde aandacht is voor elk kind enorm belangrijk, daar groeien ze van.
Wij zijn positief ingesteld en hebben veel geleerd over het omgaan met getraumatiseerde kinderen. We zijn bereid nog veel meer te leren en dit doen we samen met de kinderen. We kijken naar wat een kind nodig heeft en wat we daarin kunnen betekenen en hoe we ze het beste kunnen begeleiden hierin. Het is altijd weer een uitdaging om te onderzoeken wat bepaald gedrag betekend, wat er onder schuil gaat en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan en hoe we hierin het beste kunnen helpen/ondersteunen.
Het is een uitdaging om in een groter gezin de rust te hebben (creëren), maar dat kun je natuurlijk verschillend lezen. Rust is ook dat er structuur is, duidelijkheid, wat word er van me verwacht en wanneer. We hebben een duidelijke dagindeling en structuur (bijv. de beurten van klusjes en de volgorde in de badkamer, volgorde van naar bed gaan, tijden dat we gaan eten etc) eigenlijk verloopt elke dag bij ons grotendeels hetzelfde. En dat geeft de kinderen houvast en rust. Het is natuurlijk niet altijd heel gestructureerd, want er is ook ruimte voor veranderingen en wijzigingen, dan leren ze ook flexibel zijn maar de grote richtlijnen zijn wel vaak elke dag hetzelfde, en dat werkt voor iedereen heel prettig.
Verjaardagen worden altijd met familie en vrienden gevierd en dagen als kerst bijv. ook. Het is voor pleegkinderen (gezinshuiskinderen) belangrijk om hun eigen ouders hierin niet te vergeten. Soms kun je ze hierin betrekken door te bellen of samen een kaart te sturen. Het fijnst zou zijn als je bijzondere gebeurtenissen samen kan vieren. Dat zou het allermooiste zijn, dit is helaas vaak niet mogelijk, maar je probeert ze toch bij bijzondere gebeurtenissen te betrekken. (verjaardag, zwemdiploma, schoolkeuze, etc). Uiteindelijk doe je het samen, samen met biologische ouders maar ook samen met de hulpverlening rondom het kind. Dit werkt het beste als je open en transparant bent, open in communicatie en het aangeven van wensen en behoeften, vanuit jezelf maar vooral vanuit het kind.
Wij zijn zelf christelijk opgegroeid maar het is niet iets wat terug komt in ons dagelijks leven. Wij bidden bijv. niet voor het eten en lezen niet voor uit de bijbel. Onze kinderen gaan wel naar een christelijke school. Ze krijgen vanuit school dus wel een stukje godsdienst mee.
Mocht er een kind wel behoefte hebben aan het lezen uit een bijbel of het bidden voor/na het eten etc. dan zullen we dit zeker respecteren en niet in de weg staan. We vinden het belangrijk dat kinderen hierin hun eigen keuzes mogen/kunnen maken. Wij zullen zo veel mogelijk rekening houden met de wensen van ouders en het kind.
Wij wonen in Heinkenszand, we hebben een huis met 7 slaapkamers en een heerlijke tuin met veranda waar de kinderen kunnen spelen. In Heinkenszand zijn meerdere speeltuinen te vinden. Onze kinderen gaan graag naar scouting hier in Heinkenszand om samen te spelen en te leren in de natuur.
Vlak buiten het dorp (ongeveer 1 km vanaf ons huis) hebben we een moestuin. De kinderen gaan weleens mee en helpen dan graag mee. We vinden het belangrijk dat de kinderen leren waar hun eten vandaan komt.
Wie kan bij ons terecht
Momenteel hebben wij geen plekken beschikbaar.
Bent u geïnteresseerd in De Klompjes en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar deklompjes@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 51 90 00 70.