Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons terecht
Wie zijn wij
Wij zijn Martjan (geb. 1978) en Connie (geb.1982) Maljaars. Wij zijn in 2003 getrouwd, en wonen sinds die tijd in Oostkapelle. Oostkapelle is een kustdorp in het mooie Zeeland. Hierin ligt dan ook de link naar de naam van het gezinshuis: “De Zee”
Sinds december 2019 zijn we een gezinshuis. Hiervoor hebben we 5 jaar lang verschillende pleegkinderen opgevangen. Op dit moment zorgen we voor 2 jonge gezinshuiskinderen (geb. 2014). Daarnaast is Sem de Labradoodle ons aller vriend. Ons huis staat in een rustige kindvriendelijke buurt, met dichtbij de school en de speeltuin. We zijn kerkelijk verbonden aan de Gereformeerde Gemeente Oostkapelle.
Wij willen vanuit ons hart, de kinderen die dat nodig hebben, professionele zorg verlenen. Ieder kind is een wondertje, ieder kind is het waard om de zorg en liefde te ontvangen die het ook nodig heeft.
We wonen in een bevoorrecht land, waar de zorg voor kinderen als een grote verantwoordelijkheid gezien wordt. Ons uitzien is om daarin ons steentje bij te dragen.
Visie
Een samenvatting van wat we belangrijk vinden in ons gezinshuis, drukken we uit in de woorden:
Rust, rein, regelmaat, religieus (christelijk), ruimte voor ontdekken, relaties, respect, ruggensteun bieden, ruimte voor ieders verhaal.
Om hieraan vorm te kunnen geven zullen we een kleinschalig gezinshuis blijven, waarbij we voor onszelf de grens leggen op maximaal 4 pleegkinderen / gezinshuiskinderen.
Als gezinshuis ouders willen we vormend werken. Dat wil zeggen dat we de kinderen willen helpen tot hun eigen vorm (identiteit) te komen. Ieder kind is uniek, ieder kind heeft eigen mogelijkheden en grenzen. Ieder kind heeft zijn eigen achtergrond. Ieder kind mag ook authentiek zijn. Deze eigen vorm (identiteit) helpen vinden is nodig om op later leeftijd te kunnen functioneren in de maatschappij en cultuur waarin we leven. Duidelijk willen we daarin wel meegeven wat onze Christelijke levensvisie is, en waarom wij op die wijze wensen te leven. Waarin het ons verlangen is om een goed voorbeeld te zijn, wat voor de kinderen helpend is voor de rest van hun leven.
We hebben een uitgebreide pedagogische visie geschreven waarin helder geformuleerd is hoe we vormend te werk zullen gaan. Op aanvraag kunt u die van ons ontvangen.
Een klein aantal punten hieruit willen we aanstippen:
Kennen van familieleden, en hoe we relaties onderhouden.
Vaak zijn er bij gezinshuiskinderen ook betrokken biologische ouders. Voor hen is er de pijn van het niet kunnen of mogen verzorgen van eigen kinderen. Als gezinshuisouders hebben we hier begrip voor. Onze intentie is dan ook om hiervoor begrip te tonen, en voor zover mogelijk kinderen een plekje te geven in het leven van hun ouders.
Ook in het leven van de kinderen willen we dat ouders hun eigen plek krijgen. Ouders betrekken bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven is daar een onderdeel van. Ook het regelmatig respectvol benoemen van ouders maakt dat ouders een plekje houden in het leven van hun kind. Het bewust dragen van kleding die kinderen van hun ouders krijgen is ook een manier betrokken blijven. Ook aandacht besteden aan de verjaardag van biologische ouders vinden we belangrijk voor de band tussen kinderen en hun ouders.
Voelen van veiligheid en liefde.
De praktijk leert dat veel kinderen die hulp nodig hebben vanuit een gezinshuis onveilig gehecht zijn. Gevoelens van onveiligheid belemmeren kinderen in hun ontwikkeling. Wij zullen daarom ons best doen om de kinderen het maximaal veilige gevoel te bieden dat mogelijk is. We doen dit door:
- We zeggen wat we doen, en we doen wat we zeggen. We benoemen dus echt heel veel!
- We geven erkenning aan de pijn die gevoeld wordt.
- We zijn emotioneel beschikbaar voor de kinderen.
- Als het mogelijk is/toegelaten wordt, geven we liefde en warmte door fysiek contact.
(een arm eromheen, een knuffel, strelen van de rug, oogcontact of enkel een high five)
Voelen van de emoties.
Ieder mens heeft emoties. Soms hebben kinderen niet geleerd om die te uiten, of passend te uiten. Soms zelfs afgeleerd om die te uiten. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat kinderen ervaren dat emoties getoond mogen worden. We benoemen dan ook de emoties die we zien. Een kind hoeft niet enkel blij te zijn. Ook boos, bang en bedroefd krijgen bij ons ruimte die nodig is. Tegelijk kan het helpend zijn, om gedrag voortkomend uit de emotie te begrenzen. Het beschadigen van zichzelf of anderen is immers niet gewenst.
Creativiteit.
De handen van de kinderen mogen uitvoering geven van wat in het hoofd en in het hart zit.
Wij vinden het belangrijk om dit voldoende ruimte te geven. We zullen de kinderen dan ook stimuleren en waar nodig motiveren om creatief bezig te zijn. Fantasie wat veel nodig is voor creatief bezig zijn, helpt kinderen in hun ontwikkeling. We hebben knutselspullen om te knippen, te plakken, te kleuren, te verven, en nog veel meer. Ook klei of speelzand geeft ruimte aan creativiteit. Verkleedspullen leren kinderen om in de huid van een ander te kruipen. In de zomer met zand in de zandbak, of op het strand kan kinderen helpen om creativiteit te ontwikkelen. Bouwen met duplo of lego, en op ouder leeftijd is er bijv. ook hout, een hamer en spijkers om creatief bezig te zijn. Afhankelijk van capaciteiten en interesses zullen we materiaal aanbieden om creatief bezig te zijn.
Activiteit in en om het huis.
In en om het huis is van alles te doen. Wij zien dat als de taak van de gezinshuisouders. Kinderen hoeven geen taken over te nemen om gezinshuisouders te ontlasten. (uitzonderingen daargelaten)
Wel vinden we dat ook in deze een bepaalde verantwoordelijkheid geleerd moet worden. Dat zal er praktisch op gericht zijn dat kinderen hun kamer op orde leren houden. Dat ze zelf op z’n tijd de kleren in de wasmand gooien. Dat we gezamenlijk de tafel dekken en afruimen. Dat we samen eten klaarmaken. Enz. enz. Alles gericht op uiteindelijk zelfstandig kunnen functioneren.
Wie kan bij ons terecht
Onze ervaring, die we graag in willen zetten, is vooral met jongere kinderen. De instroomleeftijd in ons gezinshuis is op dit moment daarom 0 tot 5 jaar. (Vanzelfsprekend mogen ouder wordende kinderen bij ons blijven wonen! Met hen zal ook onze ervaring groeien.)
Jongere kinderen met een medische achtergrond en beperkt medische zorgvraag. Evenals kinderen met een hechtings- en/of gedragsproblematiek en/of kinderen met een licht verstandelijke beperking (LVB).
Voorwaarde om in ons gezinshuis te kunnen komen wonen:
- Indien er een geldige indicatie aanwezig is.
- Er een zorgtoewijzing aanwezig is vanuit de plaatsende gemeente.
- Als voor hen een kleinschalige woonvorm gewenst is.
Er zijn een aantal redenen waardoor kinderen niet bij ons kunnen wonen. Dit geldt voor kinderen die:
- Een ernstige lichamelijke beperking hebben met daardoor een zeer geringe zelfredzaamheid.
- Antisociaal gedrag vertonen en hun agressie niet voldoende kunnen reguleren, zodat de veiligheid van andere kinderen in het geding is.
Tenslotte
Bent u geïnteresseerd in De Zee en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar dezee@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 43 17 96 10.