Direct naar: Wie zijn wij – Visie – Wie kan bij ons tercht
Wie zijn wij
Wij zijn Erik & Simone en wij zijn de gezinshuisouders van gezinshuis van de Westerlo. Wij hebben al 30 jaar een gezinshuis en werken met een hecht team. Wij werken al jaren samen met onze jeugdzorgwerkers Marjolein en Jannick (onze zoon). Marjolein werkt als sinds 2009 bij ons in het gezinshuis en Jannick is er geboren. Sinds 2019 is Jannick hier ook werkzaam. Ook hebben wij oma in huis wonen, waar de jongeren altijd terecht kunnen voor een praatje en een blikje cola.
Afgelopen 20 jaar stond ons gezinshuis in ’s-Hertogenbosch. Maar in 2023 zijn wij een zelfstandig gezinshuis geworden en zijn wij verhuisd naar de Dorpstraat van het historisch centrum van Engelen.
Wij hebben al tientallen jongeren in huis gehad, waarvan een groot aantal nog dagelijks aanhaakt. Soms hebben zij nog ondersteuning nodig, maar die ondersteuning werkt beide kant op en wij kunnen ook een beroep doen op hen. Hierdoor ontstaat er een mooie dynamiek van huidige en oud bewoners, wat bijdraagt aan positieve leefomgeving voor volwassenen en jongeren.
Het leven in het gezinshuis is voor ons een way of life, ons leven is volledig verweven met het gezinshuis. Als vrienden & familie op bezoek komen, komen ze op bezoek in het gezinshuis met alle jongeren erbij. Als we een etentje hebben met vrienden schuiven de jongeren ook aan, voor een hapje en een praatje. Ons netwerk neemt ‘’oude’’ en huidige jongeren regelmatig mee onder de arm en bied ondersteuning.
Visie
Onze visie is dat als kinderen een plek hebben waar ze wonen en ze het fijn hebben, ze dit communiceren met hun ouders en netwerk. Als ouder heb je het liefst je kind thuis, als dat niet kan is het oké als je kinderen even op een plek wonen waar ze graag willen zijn. Na een tijd merken we dat er rust komt in het systeem. Zowel bij het kind als ouders en familie. Deze rust gebruiken we als basis om samen met het kind (en ouders) te werken aan het herstel van de opgelopen achterstanden en het begeleiden naar volwassenheid. Een belangrijk aspect hiervan is dat wij niet de problemen voor de kinderen oplossen, maar de kinderen leren dit zelf te doen.
Binnen het gezinshuis wordt gewerkt met verschillende methodieken. Twee belangrijke methodieken zijn de browndale methodiek en het geven van eigen regie.
Volgens de Browndale methode kun je het gedrag onderverdelen in 3 aandachtsgebieden: Limiet gedrag (buiten grenzen), routinemomenten en ankerpunten.
Limiet gedrag: Gedrag wat altijd aandacht vraagt is het gedrag wat de veiligheid van het kind, anderen en de veiligheid in huis raakt. Dit is gedrag dat we gaan voorkomen en begrenzen via een voorspelbare reactie.
Routinemomenten: opstaan en aan de dag beginnen, eten, zelfverzorging, een zinvolle dagbesteding en slapen. Routinemomenten proberen we zo goed mogelijk en zonder ruzie of problemen te laten verlopen. In een geval van een ruzie of conflict wordt deze altijd opgelost voordat het volgende routine moment begint.
Ankerpunt: gedrag waarbij het kind anders doet dan anders. Het gedrag waarbij je als opvoeder je afvraagt wat er aan de hand is. Het is gedrag waarbij het kind niet zegt wat er is, maar laat het zien in zijn gedrag. Als dit gedrag niet op het gebied van limietgedrag en routine momenten voorkomt, is het een veilig gebied. Je kan proberen te achterhalen waar het echt om gaat. Vaak zijn het gedragingen die vanuit opvoeder schap voor de lange termijn wel belangrijk zijn, maar niet perse nu ook goed moeten gaan. Het is soms beter een kind te laten winnen bij een conflict wat er niet echt toe doet, ten gunste van sfeer, contact en eigen energie, dan het conflict op te voeren.
Voeren van eigen regie: Door de verschillende woonplekken van de jongeren, zijn ze het vertrouwen in de volwassenen kwijtgeraakt. Dit heeft als resultaat dat ze zelf regie willen hebben over hun eigen leven.
In het gezinshuis mogen deze jongeren de eigen regie voeren. Hierbij ontstaat wel een mooi samenspel tussen de jongeren en de volwassenen. De volwassenen staan ten alle tijde naast de jongeren. En staan klaar om samen met de jongeren een probleem aan te pakken, maar wel wanneer de jongeren er om vragen.
Er zijn goede resultaten met deze manier van werken. Jongeren kunnen uiteindelijk de volwassenen weer toelaten en accepteren ze hulp. In het leven van gezinshuis staat centraal dat de jongeren een plekje hebben waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze op een prettige manier kunnen leren en opgroeien. Kortom we willen de jongeren een plekje bieden waar ze het fijn hebben.
Wie kan bij ons terecht
Door de jaren heen is er een specifieke doelgroep in het gezinshuis gekomen: de wat oudere (meestal) jongens met een complexe problematiek, die moeite hebben met school en werk. Jongeren die door het leven in de jeugdzorg er slechter op zijn geworden en weinig of geen vertrouwen meer in de volwassenen hebben. Een doelgroep die moeilijk te plaatsen is en niet terecht kan bij de collega gezinshuizen of andere woonplekken. Een doelgroep die al veel andere woonplekjes gehad heeft en daar steeds uit is gevallen.
De ervaring van de gezinshuisouders wordt ingezet om binnen het gezinshuis de wat complexere gevallen op te nemen. De volwassenen maken in de relatie met de jongeren altijd de beweging naar de jongeren toe. Hierbij is de mate waarin dit gebeurd afhankelijk van de mogelijkheden van de jongeren. De gezinshuisouders zijn hierin flexibel en balanceren tussen wat een jongere aankan en nodig heeft.
We proberen om broers en zussen weer te herenigen. Zodat ze, wanneer dit mogelijk is, nog een aantal jaren samen kunnen leven. Omdat we veel oudere jongeren hebben is er een vrij hoge doorstroom waardoor het vaak lukt om ook een broertje of zusje in het gezinshuis te plaatsen.
De jongeren die in het gezinshuis worden geplaatst moeten nog wel de wens en de mogelijkheid hebben om aan te sluiten bij het gezinsleven.
Bent u geïnteresseerd in Van de Westerlo en wilt u meer weten, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen door te mailen naar vandewesterlo@zorgmuiters.nl of te bellen naar 06 39 64 27 66